Helyi cégek Kereskedelem

Vizeink védelme és megőrzése kulcsfontosságú a Coca-Cola HBC Magyarországnak

Teljes testtömegünk 60-65 százalékát teszi ki víz. Testünk mozgás nélkül is napi 2-3 liter folyadékot veszít. Ennek a pótlása kulcsfontosságú, ha nem iszunk eleget, akkor kiszáradhatunk, ami fejfájáshoz, fáradtsághoz, csökkentett figyelemhez és a fizikai teljesítmény gyengüléséhez vezethet.

Két évtizeddel ezelőtt 25 magyarországi forrás vízminőségének és összetételének összevetését követően született meg a döntés, hogy Zalaszentgróton lesz a Coca-Cola HBC Magyarország palackozó üzeme. A 685 méter mélységből nyert, 14 ezer éven át szűrődött zalaszentgróti víz ásványi anyagösszetétele kiegyensúlyozott, ennek köszönheti kellemes ízét.

Magyarország legnagyobb üdítőitalgyártója jelentős mennyiségű vizet használ fel termékei – így többek között a zalai gyárban készülő NaturAqua, vagy a Smartwater - előállításához, éppen ezért a felelős és takarékos vízfelhasználás alapkövetelmény a vállalatnál. Borsos Zoltánt, a Coca-Cola HBC Magyarország zalaszentgróti üzemének Technológiai Vezetőjét kérdeztük a cég vízgazdálkodásáról és vízcsökkentési intézkedéseiről.


Mit jelent a víz egy üdítőitalokat gyártó nagyvállalat számára?

A víz gyártási folyamataink elsődleges összetevője, elengedhetetlen alapanyag termékeink előállításához. A felelős vízfelhasználás így minden folyamatunkat és az ellátási láncunkat is áthatja. A zalaszentgróti üzem technológiai vízszükségletét két saját fúrt kutunkból fedezzük.

Hogyan és mennyire lehet egy ásványvíz üzemben csökkenteni a vízfelhasználást?

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló vízből annyit használjunk fel amennyi feltétlenül szükséges. Több sikeres vízcsökkentési intézkedésen vagyunk túl, optimalizáltuk a folyamatainkat, jelentősen tudtunk mérsékelni a felhasznált öblítővíz mennyiségét, folyamatosan visszagyűjtjük és a visszaforgatjuk a visszamosó vizeket.

A vízfelhasználás csökkentése része az éves tervünknek, célszámokat dolgozunk ki és azok teljesítését minden évben ellenőrizzük, majd az eredményeinknek megfelelő további intézkedéseket fogalmazunk meg. 2021-ben az 1 liter késztermékre vetített vízfelhasználásunk országos szinten 1,75 liter volt, ezzel az eredménnyel sikeresen teljesítettük a tavalyi célkitűzésünket (1,80). 2022-ben további javulást, 1,72 liter országos felhasználást tűztünk ki célul.

Mi történik a gyártás során keletkezett szennyvízzel?

Tekintettel arra, hogy a zalaszentgróti gyár egy ásványvízüzem, a keletkező szennyvizünk nagyon kevés szerves anyagot tartalmaz. Emellett nagy figyelmet fordítunk a mosások technológiájára környezetvédelmi szempontból, szennyvizeink pH-ját pedig beállítjuk, annak érdekében, hogy a lehető legkisebb mértékben terheljük a városi szennyvíztisztítót és ezáltal a Zala folyót.

A felelős vízgazdálkodás mellett a The Coca-Coca Company és a Coca-Cola HBC Magyarország arra törekszik, hogy a minimálisra tudjuk szorítani működésünk környezetre gyakorolt hatásait. Büszkék vagyunk arra, hogy a Coca Cola HBC Magyarország termékei zöld energiával készülnek. 2016 óta zalaszentgróti, 2017 óta pedig már dunaharaszti üzemünk is 100%-ban megújuló áramot használ. Zalaszentgróton a működésünket hőszivattyúk is segítik, zöld hőenergiával ellátva az üzemet, amelynek ennek köszönhetően majdnem teljes mértékben karbonsemleges a működése. A hőszivattyúknak és a kútvíz magas hőmérsékletének köszönhető geotermikus energiát többek között a szomszédos zalaszentgróti termálfürdő vizének fűtésére, valamint az üzem épületeinek fűtésére, a szociá¬lis célú melegvíz és a technológiai melegvízigény előmelegítésére tudjuk használni. A hőszivattyúk által termelt geotermikus energiának köszönhetően éves szinten több százezer m3 földgázt takarítunk meg.

Milyen tanúsítványokat kapott a gyár vízgazdálkodásra vonatkozó erőfeszítései elismeréseként?

A víz erőforrásként való kíméletes és felelősségteljes felhasználására tett erőfeszítéseinkért zalaszentgróti telephelyünk 2014 óta rendelkezik az EWS (European Water Stewardship) arany fokozatú tanúsításával. Folyamataink továbbfejlesztésének eredményeképp pedig 2020-ban mindkét telephelyünk – a zalaszentgróti mellett a dunaharaszti központ is - megszerezte az AWS International Water Stewardship Standard globális arany tanúsítványát, amely különlegesen értékes szakmai elismerése fenntartható és felelős vízgazdálkodásunknak. Az AWS International Water Stewardship Standard egy olyan globális keretrendszer, ami a jelentős vízfelhasználók számára ad segítséget abban, hogy megértsék és javítsák vízgazdálkodásukat a helyi közösségekkel együttműködve.