Magazin cikkek

Szentgróti fakanál

A toroskáposzta receptje mindent megad a magyaros ételek, a magyar konyha rajongóinak. Nagyszerű kombinációja ez az étel a pörköltnek és a savanyú káposztának, amelyek meghatározó alappillérei gasztronómiánknak. Zsankó Norbertnét kértük meg arra, hogy ismertesse ennek az ételnek az elkészítését.


Fontos, hogy hozzá csontos és szálkás disznóhúst is használjunk. A húst felkockázzuk, majd annyi lében főzzük, amennyi ellepi. Miután felforrt a víz, a véres habját leszűrjük. Teszünk hozzá sót és ételízesítőt, én a Delikátot használom. Majd következik a babérlevél és a felkockázott vöröshagyma, ezek mennyisége egyéni ízléstől függ. Ha édesen kedveljük ezt az ételt, akkor az utóbbi kettő alapanyagból keveset tegyünk hozzá. Amikor félig megfőtt a hús, akkor be-

lerakjuk a savanyított káposztát és tovább főzzük. A főzés ideje attól függ, hogy keményen vagy puhán szeretjük a húst. Zsiradékon készítünk egy rántást pirospaprikával, ezt beleöntjük a hús mellé, majd csomómentesen felforraljuk. Ezt követően, ízlés szerint tesszük hozzá a paradicsomot. Tálaláskor tegyünk mellé tejfölt is.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

(Medvéssy Lajos)

Hozzávalók:

● 1,5 kg sertéshús

● 1 kg savanyú káposzta

● vöröshagyma

● zsír

● só

● bors

● babérlevél

● delikát ételízesítő

● pirospaprika

● liszt

● 1 liter sűrített paradicsom