Magazin cikkek

GreenGrót: zöld út a jövőbe

Változatos programokkal várták március 25-én az érdeklődőket a halastó melletti Közösségi Kertben. A Városmarketing Iroda már harmadik alkalommal rendezte meg a családi piknikkel egybekötött GreenGrót – Zöld út a jövőbe elnevezésű eseményt. A program a zalaszentgrótiak környezettudatosságának erősítését szolgálja, illetve olyan lehetőségek megismertetését, amelyek a jövőbe mutatnak, és otthon, a hétköznapjainkban is hasznosíthatóak.


Az eseményre a kedvezőtlen időjárás ellenére sokan kíváncsiak voltak, szép számmal érkeztek gyermek is.

A kisebbeket több program is várta: a Fanyüvő parkban különböző játékokat ismertek meg, kipróbálták a komposztáló célba lövőt, részt vettek a DÖNTS ÖKO-san elnevezésű közösségi kalandjátékban, Baranyai Anna és György Bálint közreműködésével szelektív hulladékgyűjtőbe dobálhattak, és felülvetették a méhlegelőt is.

A felnőtteket hasznos tanácsokkal látták el a programon részt vevő kiállítók, előadók. Főleg a férfiak kísérték figyelemmel Szabó Ákos látványos metszési bemutatóját. Hallgatóinak figyelmét arra hívta fel, hogy a gyümölcsfák metszését március elején ajánlott elkezdeni, figyelni kell azonban arra, hogy mínusz 5 fok alatti időszakban ne végezzünk ilyen munkát.

Juhász Beáta, a Békés Harcos Udvar képviseletében kertünk gyógynövényeinek felhasználásáról beszélt, az öt éve városunkba költözött, és már húsz esztendeje kertműveléssel foglalkozó Herceg Lajos pedig a vegyszermentes biokertészkedés tudományába avatta be a megjelenteknek. Szerinte az egészséges életmód alapja, hogy biokertészetekben termelt gyümölcsöket, zöldségeket fogyasszuk, és kitért például arra is, hogy a Holdjárás nagymértékben befolyásolja a termés minőségét, mennyiségét.

A helyszínen a Remete Kertészet és a Csáford Völgyi Natúr Pont termékeit kóstolhatták és vásárolhatták meg a finom ízekre vágyók.

A GreenGrót társszervezőjének, a Zalaszentgrót Magazin „zöld” bloggerének, Ihász Csillának a fenntarthatóság a szíve vágya, ezért is kapcsolódott be a GreenGrót szervezésébe. Ötleteket adott, valamint több programot hozott, közöttük szerepelt a jövő élelmiszereinek bemutatása, a fenntarthatósággal és vízmegtartással kapcsolatos kvíz, valamint a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos játék.

A „zölddé” válás első lépése a tudatosság, vélekedett, tehát az, hogy az emberek feltegyék a kérdést: helyesen járnak-e el a mindennapi tevékenységük során, segíti-e az életvitelük a saját környezetük megóvását. Ezt követően alternatívákat kell kínálni nekik, lehetővé kell tenni, hogy felismerjék: lehet változtatni a mindennapi berögződéseken.

– Én hiszek abban, hogy a gyerekeken múlik minden, ők tölthetik be az átalakító szerepet. Sokkal könnyebb őket a jó útra téríteni, mint az idősebbeket rávenni arra, hogy a megszokott dolgaikon változtassanak – ismertette a környezettudatossá válás legfontosabb állomásait Ihász Csilla.

Számos érdeklődőt vonzott az a stand, ahol szokatlan étkeket lehetett megízlelni. A Budapestről érkezett Csabai Hajnalka bemutatójának középpontjában a komposztálhatóság állt. Olyan tányérokat ajánlott a kíváncsiskodók figyelmébe, amelyek búzakorpából készülnek, tehát könnyen komposztálhatóak, de akár meg is lehet enni azokat. A tányérok természetesen nem voltak üresek, igazi különlegességek kerültek rájuk a „bevállalósak” számára: a választékban szerepelt szárított alga, sáska, tücsök és pondró. Hajnalka szerint ezek jelenleg alternatív fehérjeforrások, tenyésztik őket, szárítás után ízesítik, és így kerülnek kereskedelmi forgalomba.

– Még hosszú az az út, amelynek végén hazánkban ezeket az ételeket megismerik és elfogadják” – vélekedett Hajnalka.

A családi napon nem maradtak persze éhesen azok sem, akik a hagyományos ételekhez ragaszkodnak. Dézsenyi Szilárd séf, kislánya aktív közreműködésével, számukra csülkös paprikás krumplit készített.

A közös étkezés után a zsűri kiválasztotta és díjazta a korábban meghirdetett gyermekrajz-versenyre érkezett negyvenkét alkotás közül a legjobbakat, a GreenGrót programja pedig a Tegyünk Együtt Szentgrótért Egyesület által szervezett családi gyalogtúrával fejeződött be.

● Medvéssy Lajos

● Fotó: Kulifainé Kovács Tímea, Medvéssy Lajos