Borbolya rovata: nyári ízutazás a konyhában
Drága Barátnőm!
Eljött a várva várt nyaralások ideje. Ha nem is ülsz rögtön repülőgépre, de legalább a konyhádban varázsolhatsz egy kis ízutazást, hiszen az „életed az ételed” és az „ételed az életed” mindkét irányból nézve alapigazság.
Drága Barátnőm!
Eljött a várva várt nyaralások ideje. Ha nem is ülsz rögtön repülőgépre, de legalább a konyhádban varázsolhatsz egy kis ízutazást, hiszen az „életed az ételed” és az „ételed az életed” mindkét irányból nézve alapigazság.
Ebben a forróságban az a jurvédikus tanok és ezen több ezer éves rendszer elemei közül a hűtő hatású ételek nyertek aktualitást, általuk becsempészve egy kis Indiát.
Előtte néhány életvezetési tanács ebben az eszmeiségben:
1. Érdemes már nagyon korán felkelni és kihasználni a napkelte körüli hűsebb órákat tevékenységeink elvégzésére.
2. Ha tudunk, iktassunk be néhány óra pihenést a napközbeni forróságban. Főként 11 és 13 óra között.
3. Este a késői napnyugtával próbáljunk meg nyugovóra térni, vagy legalább pihenni. Ebben segítenek a természetes szúnyog- és rovarűzők is, a citrusfélék vagy a levendula olaja.
4. Az étkezéseket érdemes lecsökkenteni ebben a forró időszakban. Főként folyadékra és tápláló gyümölcsökre van szükségünk, nem pedig nehéz ételekre. Napi két étkezés, egy reggel vagy délelőtt, és egy alkonyat előtt bőven elegendő a szervezetnek. Délben a kánikulában megterhelheti a szívet a nehéz, meleg étel.
Az egyik legjobb hűsítő a joghurt. Édesen, gyümölcsösen, vagy akár sósan, salátaöntetként a grillen készült húsok, sajtok, zöldségek mellé, ideális köret egy hideg gyümölcsleves után. Hűtő hatású alapanyag még a paradicsom, uborka, spenót, cukkini, bogyós gyümölcs, kókusz, eper, dinnye, általánosságban tehát a sok vizet tartalmazó, idényzöldség és gyümölcs.
A gondolatbőröndből egy igazi ínyenc receptet hoztam neked, ez a namak-pudina lasszi, avagy a sós joghurtital.
A lasszi India-szerte közkedvelt ital. A sós lasszi elsőre kicsit bizarrnak tűnhet, de nagy megkönnyebbülést ad a hőségben, a sok izzadás miatt ugyanis főként sóra van szükségünk.
Hozzávalók:
1 kávéskanál szárazon megpirított és összetört római kömény
1 l joghurt vagy író
700 ml víz
3 evőkanál citromlé
2 kávéskanál só
25 g friss menta
Szeretettel ölellek!
Borbolya
Ha kérdésed lenne: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.